Οι μαθητές διερεύνησαν τη δυνατότητα αναβάθμισης 5 φορητών και 2 σταθερών υπολογιστών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις σύγχρονων εφαρμογών. Στους φορητούς υπολογιστές διερευνήθηκε η δυνατότητα αναβάθμισης/επέκτασης της μνήμης RAM, ενώ στους 2 σταθερούς υπολογιστές διερευνήθηκε η δυνατότητα αντικατάστασης της μητρικής πλακέτας χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η εύρεση μη μεταχειρισμένης.

Στις παρακάτω ενότητες περιγράφονται τα βήματα που ακολουθούμε για να αναβαθμίσουμε τον σταθερό (desktop) ή τον φορητό (laptop) υπολογιστή μας

Βήμα 1: Εύρεση μοντέλου υπολογιστή ή μητρικής πλακέτας

Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αναβάθμιση, θα πρέπει να βρούμε είτε το μοντέλο υπολογιστή (σε laptop ή σε επωνυμο desktop), είτε το μοντέλο της μητρικής πλακέτας (σε συναρμολογημένο υπολογιστή).

Η διαδικασία εύρεσης του μοντέλου υπολογιστή (είτε σε laptop είτε σε επώνυμο desktop) περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο. Στους φορητούς (laptop) και στους επώνυμους επιτραπέζιους (desktop) υπολογιστές η διαδικασία είναι υπερβολικά απλή καθώς το μοντέλο αναγράφεται πάνω στον υπολογιστή.

Η διαδικασία εύρεσης του μοντέλου μητρικής πλακέτας σε έναν συναρμολογημένο υπολογιστή περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο και μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους: α) τις πληροφορίες συστήματος των Windows – msinfo32 β) το ελεύθερο πρόγραμμα cpu-z.

Σημείωση: Με το cpu-z μπορούμε να δούμε αναλυτικά το είδος της μνήμης που διαθέτει ήδη ο υπολογιστής μας καθώς και το αν υπάρχουν ελεύθερες υποδοχές (slots) για να προσθέσουμε επιπλέον.

Βήμα 2: Εύρεση κατάλληλης μνήμης RAM για το σύστημά μας

Αφού βρούμε το μοντέλο υπολογιστή ή μητρικής πλακέτας, στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσουμε κατάλληλη μνήμη RAΜ που να ταιριάζει στον υπολογιστή/μητρική πλακέτα. Αυτό μπορεί να γίνει με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, θέτοντας ως όρο αναζήτησης το μοντέλο υπολογιστή ή μητρικής και τις λέξεις ram ή upgrade ram ή max ram. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζουμε τη διαδικασία αναζήτησης σε ένα laptop και σε ένα desktop υπολογιστή.

Βήμα 3: Εγκατάσταση μνήμης RAM σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλή. Τα τσιπ μνήμης RAM διαθέτουν μία εγκοπή που μας καθοδηγεί στο πως να επιλέξουμε τη σωστή πλευρά τοποθέτησής του. Αν η μνήμη δεν ταιριάζει στην υποδοχή (πχ το σημείο της εγκοπής), τότε προφανώς έχετε προμηθευτεί λάθος τύπο μνήμης (σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να την επιστρέψετε στο κατάστημα και να προμηθευτείτε την κατάλληλη).

Στον σταθερό υπολογιστή μας θα πρέπει να ξεβιδώσουμε το πλαϊνό μεταλλικό πλαίσιο που δεν εφάπτεται στη μητρική πλακέτα και να εγκαταστήσουμε τη μνήμη RΑΜ στην ειδική υποδοχή. Ανοίγουμε τα δύο πλαστικά ποδαράκια στις άκρες της υποδοχής και πιέζουμε προσεκτικά τη μνήμη στην υποδοχή μέχρι τα ποδαράκια να “αγκαλιάσουν” πλήρως τη μνήμη.

Σε φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να ξεβιδώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο στο κάτω μέρος του υπολογιστή, ώστε να αποκαλυφθούν οι υποδοχές (συνήθως τα laptop διαθέτουν ένα μικρό κομμάτι που ανοίγει και προσφέρει πρόσβαση στις υποδοχές). To τσιπ της μνήμης RAM τοποθετείται πλάγια στην υποδοχή και στη συνέχεια πιέζουμε το πίσω μέρος του ώστε τα δύο μεταλλικά δοντάκια της υποδοχής να ασφαλίσουν το τσιπ.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία εγκατάστασης

Βήμα 4: Έλεγχος – Τέλος

Αφού εγκαταστήσαμε την επιπλέον μνήμη RAM, μπορούμε να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας για να δούμε ότι λειτουργεί σωστά και αναγνώρισε τα νέα τσιπ μνήμης RAM. Αν ο υπολογιστής δεν ανοίγει, τότε πιθανότατα δεν τοποθετήσαμε σωστά τα τσιπ, οπότε δοκιμάζουμε πάλι το βήμα 3 και προσέχουμε πολύ κατά την τοποθέτηση.

Σημείωση: Αν οι μνήμες στον υπολογιστή μας είναι τοποθετημένες σε ζεύγη, ο υπολογιστής μας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει (αν έχει αυτή τη δυνατότητα) σε λειτουργία dual channel αυξάνοντας τις επιδόσεις του. Η λειτουργία dual channel χρησιμοποιεί δύο κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του επεξεργαστή (cpu) και της μνήμης RAM, αυξάνοντας την ταχύτητα επικοινωνίας μεταξύ τους και συνεπώς την ταχύτητα επεξεργασίας του υπολογιστή. Στο παραπάνω βίντεο, μετά το 6:15 παρουσιάζεται η ρύθμιση δύο laptop ώστε να έχουν παρόμοιες μνήμες για να λειτουργούν σε κατάσταση dual channel.